Het Archief van het Bedrijf D. van Baarsen

De Drijfsteenfabriek en het Kalkmortelbedrijf

Na de oorlog wordt de VOF Drijfsteenfabriek Gebroeders Van Baarsen eigenaar van een steenfabriek te Halfweg. De industriële productie van bouwmaterialen komt op. Het bedrijf verandert van een typisch handelsbedrijf naar een meer industrieel productiebedrijf.

De oudste zonen van de drie broers pakken de nieuwe ontwikkeling makkelijk op. De zaak komt in een stroomversnelling. Daan Nzn. bouwt de drijfsteenfabriek, ofwel de sintelsteenfabriek in Halfweg uit. Piet Wzn. bouwt een geheel nieuwe kalkmortelfabriek. Daan Dzn. geeft leiding aan de Puincombinatie en het Aangenomen Werk. Verder brengt Nico nog drie zonen in: Theo Nzn. (asbestcementprodukten), Jan Nzn. (uitvoering Halfweg) en Ton Nzn. (expeditie “Halfweg”). En Willem introduceert nog drie zonen: Daan Wzn. (uitvoering “Buiksloot”), Nico Wzn. (kantoor “Buiksloot”) en Theo Wzn. (het kalkmortelbedrijf).

Door toedoen van het meer industriële deel van het bedrijf, verandert de interne bedrijfsvoering. Het afleveren van kleine porties bouwmaterialen op bestelling maakt meer en meer plaats voor het gegarandeerd afleveren van standaard kwaliteitsprodukten aan de handel.

Al vrij snel richt Daan Nzn. samen met Ton Egas een nieuwe onderneming op: de NV Van Baarsen – Egas. Er ontstaat een krachtige combinatie die vloersystemen kan aanleveren: stenen uit “Halfweg”, platen uit een betonwarenfabriek in Geertruidenberg (Van Baarsen – Bollen) en liggers uit  Van Baarsen – Egas in Tietjerksteradeel. 

Maar in 1957 stapt Daan Nzn. uit de zaak. Hij treedt volledig in dienst bij Van Baarsen – Egas. De onderlinge verhouding tussen de drie families komt onder druk te staan.