Het Archief van het Bedrijf D. van Baarsen

De Uitbouw

Na de oorlog is de behoefte aan bouwmaterialen onverzadigbaar. De drie broers richten een Vennootschap onder Firma op, de “Drijfsteenfabriek Gebroeders Van Baarsen”. Deze firma wordt eigenaar van de sintelfabriek te Halfweg. De industriële productie van bouwmaterialen groeit. De NV Grint- en Zandhandel v/h D. van Baarsen” verandert van een typisch handelsbedrijf naar een meer industrieel productiebedrijf.

De zonen van de drie broers komen in de jaren ’50 bijna allemaal in de zaak te werken. Ze pakken de nieuwe ontwikkelingen makkelijk op. De zaak komt verder in een stroomversnelling. Daan Nzn. bouwt de drijfsteenfabriek in Halfweg uit. Piet Wzn. bouwt een kalkmortelfabriek aan de Riekerhaven aan de Luchtvaartstraat in Amsterdam-West. Daan Dzn. is veel langs de weg en geeft leiding aan de Puincombinatie en het Aangenomen Werk. Verder brengt Nico nog drie zonen in: Theo Nzn. (asbestcementprodukten), Jan Nzn. (uitvoering Halfweg) en Ton Nzn. (expeditie Halfweg). En Willem introduceert nog drie zonen: Daan Wzn. (uitvoering Buiksloot), Nico Wzn. (kantoor Buiksloot) en Theo Wzn. (uitvoering kalkmortelbedrijf).

Door toedoen van het meer industriële deel van het bedrijf, verandert het karakter van het bedrijf. Het afleveren van kleine porties bouwmaterialen op bestelling maakt meer en meer plaats voor het gegarandeerd afleveren van standaard kwaliteitsprodukten aan de handel en aan grote aannemers.

Al vrij snel richt Daan Nzn. samen met Ton Egas een nieuwe onderneming op: de “NV Van Baarsen – Egas”. Er ontstaat een krachtige combinatie die vloersystemen kan aanleveren: sintelstenen uit Halfweg, platen uit een betonwarenfabriek in Geertruidenberg (“Van Baarsen – Bollen”) en liggers van Van Baarsen – Egas in Tietjerksteradeel. Het product gaat een eigen leven leiden onder de naam DATO Vloeren.

Maar in 1957 stapt Daan Nzn. uit de zaak. Hij treedt volledig in dienst bij Van Baarsen – Egas. De onderlinge verhouding tussen de drie families komt onder druk te staan.