Het Archief van het Bedrijf D. van Baarsen

NV Grint- en Zandhandel v/h D. van Baarsen

De NV Grint- en Zandhandel is weliswaar door Daan van Baarsen opgericht, maar zijn zonen, Daan Jr., Willem en Nico hebben de NV echt tot ontwikkeling gebracht. Zij omarmden in de jaren ’30 het gemotoriseerde vrachtverkeer en startten in de jaren ’50 met de productie van bouwmaterialen op een meer industriële wijze.

Daan Jr., zetelde op de Kromme Waal. In navolging van zijn vader dirigeerde hij de zaak voortvarend. Hij volgde de veranderingen in de branche op de voet en verbond zich gemakkelijk met compagnons om nieuwe bedrijfsactiviteiten op te zetten.

Nico, de oudste van de drie en een beetje de “Einzelgänger”, woonde op het terrein op Halfweg en leidde daar de zaken. Na nog wat avonturen in de aannemerij concentreerde hij zich uiteindelijk op zijn werf.

Willem, de “verzoener”, gaf leiding aan de werf in Buiksloot. Daar stond ook het “kantoor”, waar de administratie en de staf van het bedrijf werden gehuisvest.

Het bedrijf kwam geheel tot stilstand in de oorlogsjaren. Daarna was het behelpen. Daan Jr. kocht aanvankelijk legervoertuigen aan, maar al snel bouwden de drie broers een nieuwe vloot aan vrachtwagens op. De vraag naar bouwmaterialen steeg explosief. De oudste jongens Daan Nzn., Piet Wzn. en Daan Dzn. deden hun entree rond 1950: Daan Nzn. op Halfweg, Piet Wzn. op Buiksloot en Daan Dzn. – na een stage op Halfweg – op de Kromme Waal en langs de weg.