Het Archief van het Bedrijf D. van Baarsen

De Van Baarsen Groep

In 1967 onteigent de gemeente Amsterdam de werf aan de Noordhollandse Kanaaldijk. Het bedrijf start de bouw van een compleet nieuwe werf in Amsterdam-Noord aan het Zijkanaal I. Het bedrijf stevent af op een grote toekomst: een gloednieuwe betonmortelcentrale, gebouwd volgens de nieuwste inzichten in de techniek, een nieuw kantoor en verdere uitbouw van het assortiment bouwmaterialen. Werk aan de winkel, dus.

Overigens, in 1969 wordt IBOMA ontmanteld en ook dit terrein aan de Noordhollandse Kanaaldijk wordt vrijgemaakt voor andere doeleinden.

In de zomer van 1969 verhuist het kantoor de Van Baarsen Groep van Buiksloot naar het nieuwe terrein. Nu wordt ook een nieuwe organisatiestructuur ingevoerd. Er komen afdelingen met afdelingshoofden, afdelingsbudgetten en een overlegstructuur om de communicatie in stand te houden. En de automatisering doet zijn entree. Piet wil het professioneel gaan aanpakken. Het “Concern” wordt een “Groep”. Het past in het tijdsbeeld van de bedrijfsvoering. Er zijn 159 mensen bij de Groep werkzaam, verdeeld over weekloonpersoneel (104), stafpersoneel, inclusief directie en adviseurs (47) en de Rederijen en Cement Tankvaart (8).

Statutair wordt de naam van de onderneming omgezet in de “NV v/h D. van Baarsen” en snel daarna in “D. van Baarsen BV”. Per 1 januari 1970 komt er ook een Raad van Commissarissen bij. Hierin nemen twee buitenstaanders zitting. Daarmee worden de bestuursverhoudingen in de top van de organisatie geformaliseerd. Het spel wordt anders gespeeld. De afstanden worden groter. Ook tussen de directie en hun naaste medewerkers.