Het Archief van het Bedrijf D. van Baarsen

De Drijfsteenfabriek en het Kalkmortelbedrijf

Na de oorlog wordt de VOF Drijfsteenfabriek Gebroeders Van Baarsen eigenaar van de drijfsteenfabriek te Halfweg. De industriële productie van bouwmaterialen komt op. Het bedrijf verandert van een typisch handelsbedrijf naar een meer industrieel productiebedrijf.

De oudste zonen van de drie broers pakken de nieuwe ontwikkeling makkelijk op. De zaak komt verder in een stroomversnelling. Daan Nzn. bouwt de sintelsteenfabriek uit. Piet Wzn. bouwt een geheel nieuwe kalkmortelfabriek. Daan Dzn. geeft leiding aan de Puincombinatie en het Aangenomen Werk. Verder brengt Nico nog drie zonen in: Theo Nzn. (asbestcementprodukten), Jan Nzn. (uitvoering Halfweg) en Ton Nzn. (expeditie Halfweg). En Willem introduceert nog drie zonen: Daan Wzn. (uitvoering Buiksloot), Nico Wzn. (kantoor Buiksloot) en Theo Wzn. (het kalkmortelbedrijf).

Door toedoen van het meer industriële deel van het bedrijf, verandert de interne bedrijfsvoering. Het afleveren van kleine porties bouwmaterialen op bestelling maakt plaats voor het toeleveren van gegarandeerde kwaliteitsprodukten aan de handel.

Daan Nzn. richt samen met Ton Egas een onderneming in vloersystemen op: de NV Van Baarsen – Egas. Halfweg en de betonwarenfabriek in Geertruidenberg leveren de stenen en platen; Van Baarsen – Egas produceeert in Tietjerksteradeel de liggers.

In 1957 stapt Daan Nzn. uit de zaak. Hij treedt in dienst bij Van Baarsen – Egas. De onderlinge verhouding tussen de drie families komt daardoor onder druk te staan.